Galleri Upsala!    Hyr Ditt Eget Galleri.    Ställ ut Din konst.

 
Tillbaka
 
Om Du tidigare ställt ut så känner Du säkert till det som skrivs nedan, men för Dig som ställer ut för första gången kan det vara en vägledning. 

Med anledning av covid-19 uppmanar vi alla att följa Folkhälsomyndighetens råd - besök bara utställningen om Du är frisk, undvik trängsel och se till att hålla avstånd för att tillsammans minska smittspridning. 

Vernissage - Inbjudan: 
Ett trevligt och vanligt sätt att öppna sin utställning, är med en Vernissage - till vilken man bjuder in sina nära och kära, sina vänner och bekanta. Har man möjlighet kan man även kontakta tidningar och dylikt, presentera sin konst och meddela att man ska ha utställning. 
De flesta tidningar brukar ha någon slags Kulturkalender där de presenterar utställare. 

Själva ordet vernissage är franskt och kommer från den tid då utställningslokalen luktade av nyfernissade målningar. 

Det är inget måste men det kan vara trevligt om man bjuder sina gäster på något att dricka och ev. lite snacks under vernissagen (i "smitto-tider" kan det vara bra att bjuda på något med papper på).

Galleri Upsala hjälper gärna till att ta fram en affischt/inbjudan till Er utställning. Detta kan Ni sedan själva trycka upp/kopiera och distribuera, via post, e-mail mm, till de ni önskar bjuda in - bra att vara ute i god tid, ca 2-3 veckor innan. 

Numrerad lista: 
Inför utställningen behöver Du också en numrerad lista med alla konstverkens titlar, ev. vilken teknik Du använt samt priset. Bredvid varje konstverk placeras en liten vit självhäftande prick med numret. Alternativt kan små lappar med tavlans namn och pris sättas på tavlans nedre hörn eller dylikt.

Det kan vara svårt att veta i vilken ordning Du vill hänga/ställa ut innan utställningen är på plats - men om Du förbereder listan innan kan Du enkelt flytta om i den sedan. En bunt sådana listor lägger Du sedan så att besökarna kan ta en när de går runt och tittar. 

Nummer, Röda & gröna prickar:
Självhäftande nummerlappar alt. vita som Du numrerar själv kan köpas i en bokhandel, där man också köper röda och gröna(/gula) prickar, samt kvittoblock. Röda prickar använder Du för att markera att en tavla blivit såld och med grön lapp markerar Du att någon har reserverat konstverket. Flera gröna visar att fler är intresserade ifall den första backar. Har Du flera upplagor av samma konstverk, markeras varje såld med en röd prick. 

Vanligtvis betalas en handpenning på konstverket som säljs och först efter utställningens slut, sker slutbetalning samt hämtning/utlämning. Får man långväga köpare, får man vara beredd på att de vill ta med konstverket direkt. 

Informationsblad - visitkort: 
Ofta vill en köpare veta mer om Dig som konstnär. Ett informationsblad eller en pärm där Du samlar information om Dig, Din bakgrund ev. tidigare utställningar tidningsurklipp, recensioner mm är värdefullt och förenklar detta. 
Ett visitkort är också bra att ha, med namn, kontaktinformation och ev. e-post och hemsida. 
Passa på att samla information om vilka som köper av Dig och andra intresserade för att ha till utskicket inför Dina kommande utställningar. 

Hängningen:
Börja med att ställa upp tavlorna längs väggarna. Försök hitta släktskap, kanske i färg eller tema. När Du känner Dig nöjd med grupperingar, avstånd och dyl. kan Du börja hänga. Det vanligaste felet är att man hänger tavlor för högt - häng dem i ögonhöjd. 

Det ger ett lugnt och samlat intryck om man hänger tavlor med samma höjd till över- eller underkant från golv eller alternativt hålla en jämn centrumlinje. 

Googla på "Hänga tavlor" så får Du massor av tips, råd och idéer. 

OBS! Spika eller skruva inte i väggarna utan använd den befintliga tavellisten och lina samt krok. Tunga tavlor kan behöva dubbla linor och krokar. Ev. hål i väggen måste vi laga och debitera Dig.

Fotografera Dina konstverk: 
Se till att fotografera Dina tavlor/konstverk. Gärna innan utställningen så Du vet att Du har bra bilder. Tänk på att ha bra ljus och om det är en tavla så fotografera rakt framifrån, så att inte bilden förvrängs. 

Till sist men absolut inte minst, ha roligt, njut av Din utställning och känn Dig stolt! Du gör just det som många drömmer om men inte gör. 
Lycka till!

 

 
 
 
Galleri Upsala
Svartbäcksgatan 21 - 753 32  Uppsala

Tel: 0760-95 95 90

Skicka e-post