Galleri Upsala!    Hyr Ditt Eget Galleri.    Ställ ut Din konst.

 
Tillbaka
 
Om Du tidigare ställt ut så känner Du säkert till det som skrivs nedan, men för Dig som ställer ut för första gången kan det vara en vägledning. 
 

Vernissage - Inbjudan: 
Ett trevligt och vanligt sätt att öppna sin utställning, är med en Vernissage - till vilken man bjuder in sina nära och kära, sina vänner och bekanta. Har man möjlighet kan man även kontakta tidningar och dylikt, presentera sin konst och meddela att man ska ha utställning. 
De flesta tidningar brukar ha någon slags Kulturkalender där de presenterar utställare. 

Själva ordet vernissage är franskt och kommer från den tid då utställningslokalen luktade av nyfernissade målningar. 

Det är absolut inget måste men det kan vara trevligt om man bjuder sina gäster på något att dricka och ev. lite snacks under vernissagen (i "smitto-tider" kan det vara bra att bjuda på något med papper på).

Galleri Upsala hjälper gärna till att ta fram en affischt/inbjudan till Er utställning. Detta kan Ni sedan själva trycka upp/kopiera och distribuera, via post, e-mail mm, till de ni önskar bjuda in - bra att vara ute i god tid med inbjudan, minst 2-3 veckor innan. 

Numrerad lista: 
Inför utställningen behöver Du också antingen en numrerad lista med alla konstverkens titlar, ev. vilken teknik Du använt samt priset. Bredvid varje konstverk placeras en liten vit självhäftande prick med numret. Alternativt kan små lappar med tavlans namn och pris sättas på tavlans nedre hörn eller dylikt. 

Det kan vara svårt att veta i vilken ordning Du vill hänga/ställa ut innan utställningen är på plats - det smidigaste är att ställa tavlorna på golvet längs väggarna och flytta omkring tills Du är nöjd med färger /teman och kombinationer för att sedan enkelt hänga upp. Vill Du använda en numrerad lista, kan den förberedas innan och sedan enkelt ändras om så den stämmer med hängningen. En bunt sådana listor lägger Du sedan så att besökarna kan ta en när de går runt och tittar. Använder Du lappar kan dessa också förberedas innan.

Nummer, Röda & gröna prickar:
Självhäftande nummerlappar alt. vita som Du numrerar själv, kan köpas i en bokhandel där man också köper röda och gröna(/gula) prickar, samt kvittoblock. Röda prickar använder Du för att markera att en tavla blivit såld och med grön lapp markerar Du om någon har reserverat konstverket. Flera gröna prickar visar att fler är intresserade, ifall den första backar. Har Du flera upplagor av samma konstverk, markeras varje såld med en röd prick. 

Ev. försäljning sköter Du som utställare själv och det finns olika lösningar - t.ex en handpenning som betalas på konstverket som säljs och först efter utställningens slut sker slutbetalning samt hämtning/utlämning eller vid t.ex långväga köpare, då man får vara beredd på att de vill betala och ta med konstverket direkt - då kan man visa att man sålt ett verk genom att låta t.ex tavlans "lapp" vara kvar med en röd prick eller sätta röda prickar på listan över tavlor.
Ifall Du har Din verksamhet som hobby finns information på skatteverket.se om vilka skatteregler som gäller.

Informationsblad - visitkort: 
Ofta vill en köpare veta mer om Dig som konstnär. Ett informationsblad eller en pärm där Du samlar information om Dig, Din bakgrund ev. tidigare utställningar tidningsurklipp, recensioner mm är värdefullt och förenklar detta. 
Ett visitkort är också bra att ha, med namn, kontaktinformation och ev. e-post och hemsida. Idag finns många som trycker upp visitkort och det behöver inte kosta så mycket.
Passa på att samla information om vilka som köper av Dig och andra intresserade för att ha till utskick inför Dina kommande utställningar. 

Hängningen:
Börja med att ställa upp tavlorna längs väggarna. Försök hitta släktskap, kanske i färg eller tema. När Du känner Dig nöjd med grupperingar, avstånd och dyl. kan Du börja hänga. Det vanligaste felet är att man hänger tavlor för högt - häng dem i ögonhöjd. 

Det ger ett lugnt och samlat intryck om man hänger tavlor med samma höjd till över- eller underkant från golv eller alternativt hålla en jämn centrumlinje. 

Googla på "Hänga tavlor" så får Du massor av tips, råd och idéer. 

OBS! Spika eller skruva inte i väggarna utan använd de befintliga linorna med krokar. Tunga tavlor kan behöva dubbla linor och krokar. Ev. hål i väggen måste vi laga och debitera Dig.

Fotografera Dina konstverk: 
Se till att fotografera Dina tavlor/konstverk. Gärna innan utställningen så Du vet att Du har bra bilder. Tänk på att ha bra ljus och om det är en tavla så fotografera rakt framifrån, så att inte bilden förvrängs. 

Till sist men absolut inte minst, ha roligt, njut av Din utställning och känn Dig stolt! Du gör just det som många drömmer om men inte gör. 
Lycka till!

 

 
 
 
Galleri Upsala
Svartbäcksgatan 21 - 753 32  Uppsala

Tel: 0760-95 95 90

Skicka e-post